Arta

Arta de a ne face plăcuţi este o parte foarte necesară în contactele noastre sociale; de asemenea, este şi un “lubrifiant” esenţial în afaceri. Ea “unge” roţile organizaţiei, reducând fricţiunea între oameni la diferite niveluri şi netezind urcuşul pe scara corporativă

joi, 20 ianuarie 2011

Articole de la Cluj 2

11.FLUCTUAŢIA DE PERSONAL

 
            Termenul de fluctuaţie este definit în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (D.E.X. ed. 1996) ca fiind ’’abatere foarte mică, întâmplătoare şi temporară faţă de o anumită stare’’ sau  ’’schimbare continuǎ, oscilaţie, mutare dintr-un loc în altul’’. Deşi termenul de fluctuaţie apare încă din anul 1963 în Dicţionarele tehnice româneşti totuşi definiţia sociologică apare după 1989. În economia de piaţă, fluctuaţia de personal se defineşte, în selecţia de personal, ca fiind mişcarea salariaţilor într-o firmă, respectiv plecarea/venirea salariaţilor din/în firmă. Lucrările de Managementul Resurselor Umane (M.R.U.) deşi tratează acest fenomen, nu îi acordă importanţa cuvenitǎ.
            Cauzele plecării personalului dintr-un sistem organizaţional sunt:dorinţa proprie- demisia; dorinţa angajatorului – concediere, reducere de personal; comun acord – pensionare etc.
În toate cele trei situaţii partenerii, salariatul si angajatorul care formează un cuplu dual, pot fi persoane active si respectiv pasive care de multe ori se supun unor reguli dincolo de voinţa lor. (de ex.: închiderea unei societăţi din motive ecologice)
            Fluctuaţia de personal este,dupǎ unii autori, o modalitate prin care mobilitatea forţei de muncă permite salariaţilor satisfacerea unor aspiraţii de nivel superior. La nivel de societate, această mobilitate , care pentru angajator are un cost ridicat, are şi efecte benefice. Astfel, prin plecări repetate se constată că cele mai întâlnite efecte benefice sunt: infuzia de idei noi, îmbunătăţirea relaţiei angajat- fişa postului - prin analize de demisie, economii la fondul de salarii – dacă pleacă ’’oameni de bază’’ şi se angajează ’’similari’’ dar cu salarii mai mici.


11.1 MEDII TEHNICO-ECONOMICE ALE FLUCTUAŢIEI

Principalele modele ale producţiei sunt prezentate în fig.1 unde Q este producţia firmei  prognozabil.Apoi se prezintă modelul producţieiîntr-un interval de timp  sezoniere în care R, S, C - principalele trei medii tehnico - economice ale stărilor naturii într-o producţie evolutivă pozitiv în timp (R - recesiune, S - stagnare, C – crestere economicǎ),cu parametrii T-durata sezonului,t  -durata tranziţiei pe sezon,t –intervalul iniţial de timp,caracteristic unui mediu deterministist-predictibil..


sezoniere,evolutive pozitiv în timp (în creştere) fiind caracteristc unei producţii în mediul determinist-probabilist pe o piaţǎ concurenţialǎ în dezvoltare.


În figura 2 se prezintă modelul producţiei constante în timp, , fiindnedepinzând de sezon, caracteristica unei producţii stabile în  caracteristic unei producţii în mediul determinist şi cert.


     În figura 3 se prezintă modelul producţiei sezonier evolutivă negativ(în scǎdere) în trei stări ale naturii (C, S, R) fiind caracteristic unei producţii în mediul determinist-probabilistic pe o piaţă concurentială suprasaturata. 


      În figura 4 se prezintă modelul general oscilant al unei producţii variabile  în timp (alternând  mai multe minime şi maxime, pentru oricare stare a naturii R, S, C) fiind caracteristic unei producţii în mediul nedeterminist şi incert.

Efectul logic natural al modelelor producţiei mai sus prezentate ar trebui să se reflecteze direct asupra fluctuaţiei personalului angajat, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Astfel, va exista câte un model al fluctuaţiei de personal, în corespondenţă univocă cu modelul producţiei. În figura 5 se prezintă, concentrate, principalele modele ale fluctuaţiei de personal în care P este funcţia personal angajat în corespondenţă univocă cu funcţia de producţie Q, adică P → Q şi (P,Q) N; (SS, STZ) exprima starea stabila, respectiv de tranzitie, cu indicii aferenti starii mediului (R, S, C).

11.2 MODELUL GRAFIC ŞI PARAMETRII FLUCTUAŢIEI

Stǎrile naturii, care impun condiţii  învariabile de personal, impun si fracţionarea (eşantionarea) duratei totale  duratele parţiale – eşantioanele T, cu α = R, S, C, fiecare având un interval de timp de tranziţie tTZ aferent fiecărei stări, necesar tranziţiei de la o stare la alta, iar procesul global necesită un timp iniţial t0  = tşi deci 0 +
Durata unei stări T include şi duratele tranziţiei tTZ. În fiecare stare α = R, S, C, există o tranziţie caracterizată de variaţia de personal ∆P şi un palier pentru care funcţiaP= ct iar ∆P = 0. O stare a naturii R, S, C se compune din alte douǎ stari: starea de tranziţie (STZ caracterizatǎ de ∆P = var. şi o stare stabilǎ (SSα) pentru care Pα = ct şi  ∆Pα = 0.
Variaţia de personal ∆Pα = Pα – Pα-1 poate fi pozitivă sau negativă după cum Pα > Pα-1 -    mediul economic evolutiv pozitiv sau Pα < P - mediul economic evolutiv negativ, care va fi notatǎ cu
PCând existǎ +
Parametrul caracteristic al stării de tranziţie STZ este creştererea / reducerea de personal
In mediile economice monoton crescătoare şi descrescătoare, în cele trei stări ale naturii, fluctuaţia de personal a fost definită ca mai sus. În mediul economic generalizat cu fluctuaţii oscilante pentru Qosc = var., cu multe maxime şi minime, fiind cel care aproximează cel mai corect mediul tehnico-economic real în  se eşantioneazǎ, conformproducţia factuală, intervalul global de timp   =relatiei
Se defineşte  un ciclu complet de stări ale naturii ca fiind acel ciclu de stări ale naturii care formeaza şirul ordonat
Ciclul complex şi extins este ciclul de stări ale naturii care se formează din cicluri simple ordonate, constituit într-un şir strict ordonat ca în continuare: (
Modelul grafic generalizat al fluctuaţiei este prezentat în schema sistemică din figura 6, în care (FRi, FSi, Fci, Fi) sunt fluctuaţiile calitative, evaluabile vag prin intermediul parametrului ∆Pαi; α = R, S, C; 1≤ i ≤ n.

Figura 6

În funcţie de semnul algebric al lui ∆Pαi, fluctuaţiile Fαi pot fi: pozitive (+Fαi) - penurie de personal şi deci necesita angajarea de noi salariaţi, sau negative (- Fαi) - excedent de personal, deci se impune plecarea de personal din firmǎ
Dacǎ  Nai este numǎrul iniţial al angajaţilor firmei în t0  , Nap , N– numǎrul angajaţilor plecaţi în an – numǎrul  , Nnoilor angajaţi în  at – , iar cuplajele între diferitelenumǎrul total al angajaţilor firmei in  cicluri complete de stǎri impun relaţia de cuplare
Nat(i-1) = Na (i-1) = Nai,i atunci numǎrul total al angajaţilor, în starea stabilǎ finalǎ a unui ciclu complet de stări se exprimǎ prin relaţia:

 Nati = Na i = Na(i-1) – Napi + Nani = Nai,i
si           NaRi = Na (i-1)
 NaCi = NaSi
iar:         P+ iFi → lipsă Pde personal → noi angajări; - iFi → excedent de personal → plecări din firmă.

                       
11.3 INDICATORI DE EVALUARE CANTITATIVĂ A FLUCTUAŢIEI DE PERSONAL

            Cheltuieli cu o persoană în F1.
                        CF1 = Ca,
în care: Ca sunt cheltuielile de angajare.

            Cheltuieli cu o persoană în (FS2+FC2)
                        C(Fs+FC2) = Cs + Cpp + Cns + Ca,
în care: Cs sunt cheltuielile salariale, Cpp sunt cheltuieli cu pregătirea profesională, Cns sunt cheltuieli nesalariale şi Ca sunt cheltuielile de angajare.

            Cheltuieli cu o persoană în FR2
                        FR2= Cp + Cadmp,
în care: Cp sunt cheltuielile firmei datorate plecării unui salariat, Cadmp sunt cheltuieli administrative legate de plecare.

            Când firma doreşte angajarea a noi salariaţi, pentru înlocuirea celor plecaţi, atunci se revine la F2 şi SS2 iar cheltuielile pentru noi angajări vor fi:
C na = Cr + Cadmn,
în care: Cr sunt cheltuielile recrutării, selecţiei şi formării profesionale a noului salariat, Cadmn sunt cheltuieli administrative legate de noile angajări.

            Cheltuieli totale pentru firmă
            În intervalul  2 in (FR2+FS2+FC2) = F2  firma cheltuieşte, în total:
                        CtF2 = CF1 Nai + C(FS2+FC2) Nna2 + CFR2 Nap2

            Cheltuieli la angajare
            Aceste cheltuieli trebuie să cuprindă suma tuturor eforturilor financiare pe care le face firma pentru ca să angajeze un nou salariat.
                        Ca = Cpromo + Cadm (F1+FS2+FC3) + Cru1 (F1+FS2+FC3),
în care: Cpromo sunt cheltuielile de promovare a postului prin mass-media, Cadm (F1+FS2+FC3) sunt cheltuieli administrative legate de interviul de angajare şi Cru1 (F1+FS2+FC3) sunt cheltuielile de resurse umane cerute de interviul de angajare.
Este recomandat ca această sumă să se raporteze la nivelul salarial al fiecărui post astfel ca odată cu creşterea nivelului ierarhic al salariatului, acestea să scadă.

Cheltuieli la plecare
                        Cp = CadmFR2 + CruFR2 + Sreang,
în care: CadmFR2 sunt cheltuieli administrative legate de interviul de plecare, CruFR2 sunt cheltuielile de resurse umane cerute de interviul de plecare şi Sreang este spor de reangajare.

           


Raportul cheltuielilor la angajare / plecare
            Raportul celor două mǎrimi este cuprins în intervalul (0…+∞). S-a luat în consideraţie faptul că în ”negocierea plecării” poate apare situaţia în care salariatului să i se mărească salariul sau să i se acorde alte compensaţii materiale pentru a rămâne în firmă (Sreang). Dacă aceste costuri la plecare depăşesc cu mult costurile menţinerii lui în firmă nu se recomandă efortul financiar şi trebuie acceptată fluctuaţia de personal ca o stare de fapt.


 
   













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu